Parkinson Boxing (PBX) is ontwikkeld in Amerika in 2006. Sinds enkele jaren wordt het ook in Nederland steeds populairder. Dat is niet zo gek, steeds meer mensen worden helaas gediagnosticeerd met Parkinson en ook steeds vroeger in de levensfase.
PBX vermindert de symptomen meer dan andere sporten. Daarnaast vertraagt het de progressie van de ziekte en volgens het merendeel van de deelnemers helpt het enorm om allerlei taken beter uit te voeren, de algehele functionaliteit verbetert.
Hoe komt dat?
Boksen is een complexe sport. Een bokser moet stoten, stappen, reageren,anticiperen en vooruitdenken tegelijk, maar ook hand-oog coördinatie uitvoeren in combinatie met voetenwerk. Dit gebeurt allemaal in een zeer kort tijdsbestek, immers het geven van een stoot en/of het ontwijken van stoot duurt maar een fractie van een seconde en wordt direct weer met een andere actie opgevolgd. Dat is heel veel tegelijk voor onze hersenen, daarom is boksen naast fysiek ook een flinke hersentraining.
Wat houdt PBX in?
PBX is een non-contact vorm van boksen. Er wordt met elkaar gesport maar niet gestoten op hoofd of lichaam. Tijdens de lessen staan coördinatie, kracht, balans, motoriek en bokstechniek centraal. Er worden veel dubbeltaken uitgevoerd (en die zijn juist zo lastig met Parkinson), er wordt gelet op het maken van lange bewegingen maar ook op spraak.
Waarom meedoen?
Stilstand is achteruitgang. Met Parkinson moet je meer dan ooit terugvechten om je kwaliteit van leven te behouden. Hiervoor is PBX ideaal! Daarnaast ervaren deelnemers dat het prettig is om te sporten met lotgenoten, er hangt een prettige sfeer en naast de trainer moedigen ook de deelnemers elkaar aan om het beste uit jezelf te halen.